070 517 65 45
Selecteer een pagina

Endoscopie

Dierenkliniek Ter Weerlaan  heeft sinds enkele jaren verschillende typen endoscopen tot zijn beschikking. Endoscopen zijn flexibele en /of rigide buizen met een camera aan de punt.

Rigide scopen

Rigide scopen

Scopie-apparaat

Scopie-apparaat

André Boersma en Benigna Pino tijdens een scopie

André Boersma en Benigna Pino tijdens een scopie

André Boersma: neusscopie bij een kat

André Boersma: neusscopie bij een kat

Met deze endoscopen is het mogelijk een beeld te krijgen van gebieden in het lichaam die normaliter moeilijk te bereiken zijn, zoals: slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm,neus en luchtwegen.

Voor deze onderzoeken is het noodzakelijk om het dier onder narcose te brengen. De endoscopie  wordt gebruikt om afwijkingen (ontstekingen, tumoren) op te sporen, maar is ook zeer handig om te proberen ingeslikte voorwerpen uit de maag te verwijderen.

Bij honden komt het regelmatig voor dat ze in hun enthousiasme dingen doorslikken die dan in de maag achterblijven. Afgelopen jaren zijn al meerdere stukken handdoek, sokken en plastic speeltjes via de endoscoop verwijderd. Soms zijn de stukken echter te groot en is toch nog een maagoperatie noodzakelijk. In die gevallen dat ze via de scoop verwijderd kunnen worden is dat voor baas en dier een stuk prettiger.

Bij chronische maagdarm aandoeningen worden vaak biopten genomen die dan bij de afdeling pathologie onderzocht worden. Dit geeft de dierenartsen dan extra informatie over het ziekteproces.

Een andere indicatie voor de rigide endoscopie zijn de grasaren in de neus. Dieren die zo’n graspluim in hun neus hebben zijn vaak zeer heftig aan het niezen.
Met een otoscoop (orenkijker) zijn die vaak te verwijderen, maar soms moet er een langere rhinoscoop (neuskijker) gebruikt worden.