070-5176545
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

Magere, oude kat of poes is onrustig en wil veel eten

Hebt u een onrustige, oude, magere kat met grote honger die dus veel wil eten, dan bestaat de kans dat de dierenarts een schildklierprobleem constateert. Katten kunnen, als ze wat ouder zijn, last krijgen van een te snel werkende of overactieve schildklier, hyperthyreoïdie. De schildklier produceert dan te veel hormonen. Gelukkig is de kans dat u dit mee zult maken niet zo groot. Een te trage schildklier een echte zeldzaamheid bij de kat.

Schildklierproblemen bij oude kat en poes

Een kat met schildklierproblemen is doorgaans boven de 10 jaar oud. De aandoening komt net zo vaak voor bij de poes als bij de kater. Bij dit schildklierprobleem is de schildklier vergroot.

Symptomen

Vrijwel altijd is een kat of poes met een te snel werkende schildklier onrustig, snel geïrriteerd, eet meer, maar valt desondanks af. Deze katten drinken en plassen meer en produceren meer ontlasting. Bij stress kunnen deze katten hijgen. Andere klachten kunnen diarree, braken en hartritme stoornissen zijn.

Diagnose

De vergrote schildklier is vaak te voelen. In 70% van de gevallen zijn beide schildklieren vergroot. In 30% van de gevallen is de aandoening eenzijdig. Wij bevestigen de diagnose met bloedonderzoek: het gehalte aan schildklierhormoon (thyroxine of T4) blijkt dan verhoogd te zijn.

Behandeling

 

optie 1: Radioactief jodium

wordt over het algemeen gezien als de beste behandeling bij hyperthyreoïdie.
Vaak wordt voorafgaand aan deze behandeling gekozen voor een behandeling met medicatie zoals Felimazole® of Thiafeline®.
Op deze manier houden we in de gaten wat het effect is van de radioactief jodium behandeling op de nierfunctie.
De kat krijgt een injectie met radioactief jodium. Deze stof doodt alle zieke schildklier cellen, maar laat de normale cellen in leven. De oude kat moet hierna een paar dagen (meestal 5) in een gespecialiseerde kliniek blijven tot hij niet meer radioactief is. Als er zwangere vrouwen of kleine kinderen in huis zijn, wordt een kat meestal 14 dagen opgenomen.
In de meeste gevallen is één injectie voldoende. Soms moet de injectie worden herhaald.
De meeste katten hoeven na de behandeling geen medicijnen meer. In sommige gevallen hebben katten schildklierhormonen nodig.
Na thuiskomst moeten de gebruikte kattenbakkorrels 3 maanden worden opgeslagen voordat ze met het vuilnis meegegeven mogen worden.

optie 2: Felimazole® of Thiafeline® tabletten (meest gekozen optie)

De geadviseerde begindosis van de tabletten is 2x daags 2,5mg. Na 4-6 weken controleren we met een nieuwe bloedtest of deze dosering voldoende werkt, anders moet de dosering bijgesteld worden. De medicatie moet dagelijks gegevens worden en levenslang.
De mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen zijn o.a.: jeuk, braken, een slechte eetlust en een beschadiging van de bloedcellen / het beenmerg

optie 3: Jodiumvrije voeding (Hill’s YD®)

In dit voer zit minder jodium
Zonder jodium kan de kat geen schildklierhormoon aanmaken.
Hill’s YD® voer moet dan de strikt gegevens aangezien de kat anders weer jodium uit de normale voeding haalt. Met deze voeding kan de schildklierfunctie normaliseren.
De schildkliervergroting blijft, maar de kat heeft geen symptomen meer van een te hard werkende schildklier.
De oude kat moet het dieet wel lekker vinden en mag er helemaal niets anders naast eten. Bij een huishouden met meer katten kan het dieet niet worden ingezet.

optie 4: Operatie schildklier kat

De vergrote schildklier kan operatief worden verwijderd.
In 30% van de gevallen is een eenzijdige operatie voldoende. In 70% van de gevallen moeten beide schildklieren verwijderd worden. In enkele gevallen is er sprake van extra schildklierweefsel in de borstkas. Een schildklierscan kan dit in beeld brengen.
Het is belangrijk dat de bijschildklieren bij deze operatie intact blijven. Bij een beschadiging kan de kat last krijgen van een levensbedreigend laag Calciumgehalte.
Hergroei van schildklierweefsel is mogelijk.

Conclusie

Vaak denkt men dat een oudere kat vermagert door de ouderdom. Echter ouderdom is geen ziekte en het onderliggende probleem is bij een te snel werkende schildklier bijna altijd goed te behandelen. Valt uw kat af, laat hem dan door uw dierenarts controleren zodat we de kwaliteit en lengte van leven kunnen verbeteren!

Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Ter Weerlaan in Wassenaar, belt u 070-5176545.

Nu Bellen