070 517 65 45
Selecteer een pagina

Kennelhoest

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Met voorste luchtwegen worden de luchtpijp en hoofdvertakkingen naar de longen bedoeld. Kennelhoest uit zich door een droge, harde hoest, alsof er iets in de keel vastzit. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Met name pups of oudere en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.

Wat is de oorzaak van kennelhoest?
Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: virussen, bacteriën en stress. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Para influenzavirus.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest?
Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden met de veroorzakers. Factoren die meespelen in het aanslaan van de infectie zijn infectiedruk en weerstand van de hond. Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatveldjes, shows, kennels en pensions. Heeft uw hond een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom dan is de kans dat een besmetting tot een infectie leidt ook veel groter.

Hoe wordt kennelhoest voorkomen?
Het is mogelijk om door vaccinatie de hond te beschermen tegen kennelhoest. Deze vaccinatie kan geen 100% bescherming bieden tegen een infectie, omdat er meerdere varianten van verwekkers mogelijk zijn (denk aan het griepvirus bij de mens). Wel lopen gevaccineerde honden veel minder kans op een infectie als ze in aanraking komen met het virus of de bacterie.

Jaarlijkse vaccinatie wordt geadviseerd bij honden die:

  • Regelmatig hondenshows lopen en op andere evenementen komen
  • Honden die puppytrainingen volgen
  • Naar de kennel gaan