070-5176545
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

De maand februari is traditie getrouw de maand van het gebit

Gebitsverzorging is in ons land een deel van het dagelijks leven. De meest mensen poetsen iedere dag hun tanden en bezoeken regelmatig de tandarts.  Er is niemand die aan de waarde van deze telkens terugkerende verzorging twijfelt, of het nu gaat om hygiëne (frisse adem) en uiterlijk (witte tanden) of om gezondheidsredenen (gezond tandvlees en gezonde tanden).
En toch zijn er weinig eigenaren die er aan denken om de tanden van hun hond of kat te verzorgen. Wanneer we zelf het poetsen een of meerdere dagen overslaan, merken we dat er een ruw laagje op de tanden ontstaat. Dit laagje noemen we tandplak en dit proces is bij honden en katten hetzelfde.

De tandplak ontstaat doordat bacteriën zich voeden met voedselresten. Mineralen uit het speeksel hechten zich vervolgens op het eerst laagje tandplak en zo ontstaat tandsteen: een harde geelbruine laag op de tanden. Op de overgang van tandsteen naar tandvlees ontstaat een chronische ontsteking, waardoor tandvlees los van de tand komt te liggen. Zo’n losliggende rand biedt weer ruimte voor voedselresten en de cirkel blijft bestaan. In een verder gevorderd stadium trekt het tandvlees zich terug, wordt de bevestiging in de kaak aangetast en komen tanden en kiezen los te zitten. Erger is dat de bacteriën uit een ontstoken mond, via de bloedbaan ontstekingen kunnen veroorzaken in andere organen in het lichaam (zoals bijvoorbeeld nieren hart, lever en longen). Een groot probleem dus! De maand februari is uitgeroepen tot maand van het gebit. In februari kunt u een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole.

Voorkomen is beter dan genezenVeel beter is natuurlijk om te proberen het probleem überhaupt niet te laten ontstaan. Begin daarom al op jonge leeftijd uw dier eraan te wennen dagelijks het gebit te poetsen. Het gaat daarbij vooral om de buitenkant van alle hoektanden en de grote kiezen, omdat hier speekselklieren uitmonden en de tandplak het eerst begint. Gebruik hiervoor een kleine, zachte tandenborstel. Poets met een speciale honden- en kattentandpasta. Gebruik geen humane tandpasta omdat het fluorgehalte in deze tandpasta giftig is en de witmiddelen maagproblemen kunnen veroorzaken. Veel dieren vinden ‘mint’ ook niet echt lekker.

Geef uw dier af en toe, en dit geldt vooral voor de hond, kauwstaven, harde hondekoekjes of ‘buffelhuid’. Er bestaan ook speciale gebitsverzorgende voedingen zoals bv. Hill’s T/D. Deze voedingen bevatten, naast de aangepaste vorm en structuur van de brokken, ook toevoegingen die het neerslaan van calcium, waardoor tandsteen ontstaat, tegengaan.

Voor al uw vragen en/of gebitsverzorgende middelen kunt u bij ons terecht.

Bij de meeste honden en katten vormt zich in de loop van hun leven tandsteen op tanden en kiezen (ruim 80% van de honden van 3 jaar heeft last van tandplak en tandvleesproblemen!!)
Op het moment dat het probleem er al is moeten 2 dingen gedaan worden:

  1. Behandeling van het gebit door de dierenarts waarbij onder verdoving het gebit wordt gereinigd en gesaneerd. Indien nodig wordt de aanwezige tandvleesontsteking met medicijnen behandeld. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om ook dentale röntgenfoto’s te maken.
  2.  Nazorg door u als eigenaar om het opnieuw ontstaan van tandplak zoveel mogelijk te voorkomen. Dit wil zeggen dagelijks tanden poetsen, speciaal dieet en/of kluiven. En één tot twee keer per jaar controle door de dierenarts.

Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Ter Weerlaan in Wassenaar, belt u 070-5176545.

Nu Bellen