070 517 65 45
Selecteer een pagina

Veilige kerst voor mens en dier.

Tijdens de kerst maken we het altijd zo gezellig mogelijk in huis. Heel leuk maar het zorgt wel voor extra gevaren voor je dier. Om te voorkomen dat de feestdagen uitmonden in een ramp door een ziek dier staan hieronder een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

De kerstboom

Het pronkstuk van de kamer tijdens deze dagen laat (indien het een echte is) nogal wat naalden vallen. Kijk hiermee uit en zet de voer- en drinkbak nooit onder de boom. De naalden zijn zeer giftig en kunnen daarnaast ook de darmwand doorboren. Naalden die in het water liggen maken het water ook giftig. Zorg er dus voor dat je dier geen water ligt waar naalden in liggen of waar de stam van de boom in staat. Ziekteverschijnselen die hierdoor kunnen ontstaan zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en de keel, sloomheid.

Ook de takken van de kerstboom of een kerststukje kunnen soms een allergische reactie veroorzaken. Het dier krijgt dan na contact een dikke snuit, gezwollen oogleden of gezwollen oorschelpen.

De kerstballen

Vooral voor katten zijn kerstballen vaak onweerstaanbaar. De scherven waar ze in aanraking kunnen komen als een bal valt, zijn echter minder plezierig. Ze kunnen zorgen voor nare wondjes. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vogels. Al dat geglim trekt heel erg aan maar ook zij kunnen zich verwonden als een bal kapot valt. Honden hebben soms de neiging om een bal op te eten en dit kan inwendig weer voor veel problemen zorgen. Let er dus op waar je de ballen neerhangt en gebruik anders plastic ballen die niet kapot gaan als ze vallen.

Engelenhaar

Voornamelijk bij katten kan engelenhaar een allergische reactie veroorzaken. Dit kan een acute benauwdheid zijn maar ook opgezwollen lichaamsdelen. Jeuk en roodheid kunnen ook ontstaan. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met een dierenarts wanneer dit gebeurd omdat bij een zwelling van de slijmvliezen in de keel de kans op verstikking bestaat.

Kerstplanten

Indien er aan de blaadjes van hulst, kerstster of kerstroos geknabbeld wordt door je dier dan kan dit ernstige gevolgen hebben. De blaadjes zijn zeer giftig. Enkele ziekteverschijnselen zijn speekselverlies, misselijkheid, braken, diarree (soms met bloed), slijmvliesontsteking in de bek, opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Ook kunnen er blaren ontstaan wanneer het dier in contact komt met sap uit de kerstster.

(Champagne)kurken

Kurken zijn voor honden natuurlijk geweldig speelgoed. Ze worden alleen ook nog wel eens doorgeslikt wat ervoor kan zorgen dat er een darmverstopping ontstaat en ook hier moet het soms operatief verwijderd worden.

Chocolade

Chocolade mag je nooit geven aan een huisdier. Het is erg giftig en kan voor sommige dieren in kleine hoeveelheden al fataal zijn.

Rolladenetjes

De netjes van de rollade hebben natuurlijk voor honden en katten een heerlijke geur. Let er dus goed op dat je dier er niet bij kan en gooi het weg op een veilige plek want het kan ervoor zorgen dat ze een darmverstopping krijgen. Soms moet het netje zelfs operatief verwijderd worden omdat het er vanzelf niet meer uitkomt.

Kalkoen- of eenden botjes

Er wordt tijdens de feestdagen vaak gevogelte gegeten en katten en honden houden hier wel van. Het is echter heel gevaarlijk wanneer je dier een botje opeet. Door een scherp stuk kan de darmwand doorboort worden.

Neem altijd contact op met je dierenarts als het wel misgaat. beter één belletje of bezoekje teveel dan te weinig. Soms is snel ingrijpen echter wel van groot levensbelang dus zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de dierenarts altijd bij de hand hebt.