070 517 65 45
Selecteer een pagina

Al sinds jaar en dag worden onze huisdieren gevaccineerd. Humaan staan de vaccinaties ter discussie, en dit geldt ook voor onze huisdieren. Sommige eigenaren willen niet teveel vaccineren en laten tegenwoordig liever de afweerstoffen in het bloed bepalen , kortweg titeren, genoemd. Op internet is hier veel over te vinden, maar er staan ook zeer veel onwaarheden in. Hieronder volgt een uitleg gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek.
Vaccinaties
Met behulp van vaccinaties kunnen we voorkomen dat dieren ziek worden ten gevolge van bepaalde ziekten of zullen de ziekte verschijnselen veel minder erg verlopen dan bij een echte infectie. Bij honden zijn de belangrijkste vaccinaties: Hondenziekte, Parvo en Besmettelijke Leverziekte. Dit zijn de zgn. core vaccinaties. Daarnaast zijn er nog andere vaccinaties die meer plaatsgebonden zijn, zoals in Nederland de ziekte van Weil (Leptospirose). Bij grensoverschrijding is Rabiës(Hondsdolheid) verplicht, en voor pensions wordt vaak een extra kennelhoest vaccinatie geëist.
Voor katten zijn de core vaccinaties Kattenziekte en Niesziekte.
Mens versus dier
Wij als mens worden met name in onze jeugd vaak gevaccineerd, terwijl dieren hun hele leven vaccinaties krijgen. Dit lijkt niet logisch maar het ligt gecompliceerd. Door veel onderzoek is men er de laatste jaren achter gekomen dat ieder jaar de cocktail niet meer nodig is. Men vaccineert huisdieren meer “op maat”, wat wil zeggen dat ook de omstandigheden meespelen in de frequentie van vaccinatie. Daarnaast krijgen we steeds meer vaccins die een registratie hebben van 3 jaar, denk maar aan de Rabies, de honden – en katten cocktail.
Uit diezelfde onderzoeken is naar voren gekomen dat de ziekte van Weil (Leptospirose) bij de hond de Niesziekte bij de kat jaarlijks gegeven moeten worden om voldoende afweer te blijven geven.
Titeren
Met titeren wordt bedoeld: afweerstoffen laten bepalen in het bloed. Men kan dat alleen laten doen ten aanzien van de zgn. core vaccins. (Bij de hond zijn dit: Hondenziekte, Parvo en Besmettelijke Leverziekte en bij de kat: de Kattenziekte. staat hierboven al)
Er wordt dan bij uw huisdier wat bloed afgenomen en er wordt bepaald of uw dier nog voldoende afweerstoffen heeft tegen de core vaccins(zie boven).
– Nadeel is wel dat het alleen maar kan voor de core vaccins.
– het is een momentbepaling (we weten niet wanneer die afweerstoffen zo laag worden dat er geen bescherming meer is).
-het onderzoek kost geld, en uw dier moet alsnog gevaccineerd worden tegen andere ziektes.

Kosten
Er zijn op dit moment meerdere manieren om de afweerstoffen te testen. Dit kan met sneltesten of door bloed in te sturen naar een laboratorium. De sneltest, Vaccicheck , is de goedkoopste maar heeft ook een grotere foutmarge (12%), wat inhoud dat 12 van de 100 dieren eigenlijk gevaccineerd had moeten worden, terwijl de test zegt dat ze nog beschermd zijn.
Het laboratorium is veel betrouwbaarder, maar ook duurder: voor de hond 175 euro en voor de kat 100 euro.
De belangrijkste redenen dat de test wordt uitgevoerd, zijn:
-wens van de eigenaar
-overgevoeligheid voor vaccinatie
-onbekendheid van vaccinatie status
-huisdier wat ziek is: niet onnodige belasten.

Zijn vaccinaties nuttig??
De ziektes waartegen we vaccineren komen tegenwoordig zeer weinig meer voor in Nederland, dankzij de vaccinaties. Doordat redelijk wat dieren gevaccineerd zijn (honden 50% en katten 20-30 %) kan de ziekte zich niet wijd verspreiden (Herd Immunity) en zullen weinig dieren ziek worden. De ziekte van Weil zien we wel in de praktijk dus daartegen is vaccinatie zeer belangrijk. Ook door import van puppies/honden uit het buitenland is er nog steeds insleep van gevaarlijke ziektes mogelijk, dus moeten we proberen de afweer goed op peil te houden.
Daarom is het belangrijk om de dieren regelmatig te vaccineren. Er kan getest worden op afweerstoffen, met bovenstaande beperkingen. Naast het prikje wordt uw dier standaard helemaal nagekeken om eventuele aandoeningen vroegtijdig op te sporen om zo ziekte te voorkomen. Dit is ook zeer belangrijk voor een gezond en lang leven.