070 517 65 45
Selecteer een pagina

De dierenambulance Den Haag doet goed werk voor gewonde gezelschapsdieren en in het wild levende dieren.  Als een dier medische hulp nodig heeft, rijden ze naar de dichtstbijzijnde dierenarts, dus meestal een Kringdierenarts.

Zo kreeg ik op een avond in mei een eend aangeboden met een visdraad uit de bek. Er was geen beweging in te krijgen, de haak zat muurvast in de slokdarm. Op de röntgenfoto was hij goed te zien en omdat eenden een hele dunne nek en huid hebben, ging ik optimistisch op zoek naar de haak. De verenkraag van deze woerd was echter imposant en hoe ik ook zocht, het was de bekende speld in de hooiberg.

Soms is diergeneeskunde gewoon je boerenverstand gebruiken met een beetje visserslatijn.

Wat te doen? Soms is diergeneeskunde gewoon je boerenverstand gebruiken met een beetje visserslatijn. We hadden net krachtige magneetjes besteld voor ons prikbord in de wachtkamer en we kwamen op het idee om deze te gebruiken om de haak op te sporen. Als een wichelroede ging hij langs de hals van de eend (die inmiddels onder narcose was) en zwiepte uit.. bij de vishaak! Een klein sneetje over de haak gemaakt, hem eruit gewipt en de eend herstelde weer voorspoedig bij de Vogelopvang Den Haag.

Als een wichelroede ging hij langs de hals van de eend.

Helaas krijgen we te vaak vogels met vishaak en draad aan en in hun lijf;  ik zou willen dat sportvissers daar meer op letten. Ik heb ook nog eens een jong zwaantje met vishaak rond zijn poot geholpen. Hieronder staat een ontroerend filmpje van de Dierenambulance over de hereniging met zijn ouders die hem nog herkenden toen hij na herstel teruggezet werd. De dierenambulance Den Haag is overigens op dit moment bezig met de bouw van een prachtig nieuw pand om hun werk nog beter te kunnen doen.

Dit artikel is geschreven door: Liesbeth Auwerda, dierenarts

https://dierenartsenkringhaaglanden.nl/blog/56-aan-de-haak-geslagen